Základní vývojové tendence vysokého školství v Evropě po druhé světové válce - Mokošín, V.
Základné vývojové tendencie vysokého školstva v Európe po 2. svetovej vojne (na základe štatistických ročeniek OSN, UNESCO a OECD). Premena elitného vysokoškolského vzdelania na masové - vysoký rast počtu študentov. Zmena inštitucionálnej štruktúry vysokého školstva vytvorením neuniverzitného sektora. Niekoľko stupňov vysokoškolského vzdelania. Rast výkonov vysokých škôl - rast finančných nákladov. Premena učiteľov z úzkej elitnej skupiny na početnú časť inteligencie.