Slovensko akoby nechcelo, aby na jeho území žili cudzinci - Smrstik, C.
Zákon č.73/1995 Z.z. o pobyte cudzincov v SR. Dve podstatné zmeny v zákone v porovnaní s doterajším postupom. Finančne nákladný a administratívne zložitý postup vybavovania žiadostí o dlhodobý pobyt v SR. Dlhá čakacia lehota na vybavenie povolenia na pobyt. Vybavovanie žiadostí mimo Slovenska, na slovenskom zastupiteľstve v zahraničí. Náročné podmienky, ktoré stanovuje zákon, odradia najmä podnikateľov.