Po piatich rokoch ekonomickej reformy vznikol vládny scenár reformy sociálnej - Velecký, M.
Nová vládna koncepcia transformácie sociálnej sféry by mala zabezpečiť ústup od paternalizmu štátu. Budú vybudované systémy sociálneho poistenia, sociálnej podpory, sociálnej pomoci, doplnkového poistenia a individuálneho poistenia. Sociálna poisťovňa. Návrh zákona o štátnej sociálnej podpore bude vypracovaný do polovice r. 1998. Koncepciu kritizovala ľavica i pravica.