Cena práce na Slovensku je v medzinárodnom porovnaní nízka, odzrkadľuje nízku produktivitu práce - Bizoňová, Ľ.
Štatistické údaje o medzinárodnom porovnaní ceny práce v r. 1994. V rámci štátov CEFTA je priemerná mesačná mzda na Slovensku najnižšia (200 USD). Príčiny: zastaralá technológia a nevhodná organizácia práce. Nárast mzdovej náročnosti HDP. Produktivita práce.