Nízka cena práce a vysokej kvalifikovanosti. 2 - Buchta, Stanislav
V krajinách Európskej únie má až tretina vlastníkov fariem aj iné zamestnanie. Najviac pluriaktívnych farmárov je v Nemecku, najmenej v Holandsku. Od r. 1973 do r. 1993 zníženie počtu poľnohospodárskych podnikov, zvyšovanie ich priemernej veľkosti. Rozdielne tempo znižovania počtu podnikov v jednotlivých krajinách EÚ. Vyššia koncentrácia pôdy v ČR a SR.