Právo na štrajk na Slovensku nezodpovedá európskemu štandardu - Jurina, Ľ.
Definovanie štrajku. Ústavný rámec štrajku. Kolektívne spory v EÚ. Štrajky na Slovensku nedosiahli po r. 1991 očakávanú intenzitu. Štrajky sa štatisticky sledujú od r. 1991. Jediným zákonom, ktorý v právnom poriadku SR priamo upravuje výkon práva na štrajk ako regulovaného, a nie živelného procesu je zákon č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní v znení neskorších predpisov.