Ceny nehnuteľností vo vyspelých štátoch ovplyvňujú aj ekologické faktory - Trubáček, M.
Vyhláška MF SR č. 465/1991 Zb. určuje spôsob zistenia cien nehnuteľností pri ich prevodoch alebo prechodoch medzi fyzickými a právnickými osobami. Ceny nehnuteľností sa dojednávajú dohodou. V SR neexistuje konkrétny predpis na určovanie trhových cien nehnuteľností. Americké skúsenosti z oceňovania nehnuteľností: porovnávacia, nákladová a výnosová metóda.