Integrácia v rámci CEFTA je vhodným medzistupňom na ceste do EÚ - Staněk, Peter
Negatíva rozpadu východoeurópskeho trhu - izolovanosť a tvrdá konkurencia krajín. Rozdielne očakávania východnej a západnej Európy. Rýchle členstvo v EÚ a rýchly hospodársky rast sú nereálne. EÚ nie je jednotná v stratégii prijatia nových členov. Výhody a nevýhody západoeurópskeho bloku. CEFTA ako prechodný stupeň vstupu do EÚ je ekonomicky výhodným riešením.