Tvorcovia koncepcie sociálnej reformy sa uchýlili ku skrytým manévrom voči odborom - Vladárová, Marta
Transformácia sociálnej sféry - 2 veľké systémy s podsystémami - oblasť pracovných vzťahov, sociálne zabezpečenie a sociálna ochrana. Individuálne a kolektívne pracovné vzťahy. Zákonník práce - základ pre všetky vzťahy medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Nová koncepcia pripravuje 2 zákony o pracovných vzťahoch. Zásahy do slobody kolektívneho vyjednávania. Podnikové rady v novej koncepcii. Model tripartity podľa novej koncepcie.