Cestovné aktivity občanov závisia predovšetkým od ekonomickej situácie - Krivá, M.
Výsledky prieskumu účasti obyvateľov SR na cestovnom ruchu v r. 1995. Najviac bolo jednodňových ciest a návštev príbuzných. Vzrástol počet ciest po Slovensku.