Napriek neutešenej situácii v kolektívnom investovaní na Slovensku zostávajú viacerí odborníci optimistami - Hajko, J.
Zmena koncepcie privatizácie po novelizácii zákona č.92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby spôsobila veľké straty investičným spoločnostiam a fondom. Situácia v najväčších investičných fondoch SR na konci r. 1995 a v r. 1996. Situácia v najväčších investičných spoločnostiach SR v r. 1996, zvlášť v Prvej slovenskej investičnej spoločnosti, a.s., v spoločnostiach Istroinvest, a.s., Regióninvest, a.s. a VÚB Invest, i.a.s. Nevyhnutnosť kolektívneho investovania.