Prijatie ochranárskych opatrení je oveľa ľahšie ako ich zrušenie - Zemanovičová, Daniela
Analýza možných dôsledkov dovoznej prirážky v SR. Argumenty za a proti dovoznej prirážke sa týkajú nízkej colnej ochrany v SR, uplatňovania pasívneho salda zahraničného obchodu, selektívnosti dovoznej prirážky. Negatívny dosah dovoznej prirážky u spotrebiteľa. Vývoj ochrany platobnej bilancie v SR. Dôsledky zníženia sadzby dovoznej prirážky na nulu od 1. januára 1997. Odhad ziskov a strát po otvorení trhu EÚ poľnohospodárskym produktom z Východu.