Na choroby železníc máme lieky Len systémové opatrenia a zmeny privodia vyššie výkony a kvalitu - Majda, V.
Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Nevyhnutnosť zmeny štátnej železnice na fungujúcu dopravnú firmu. Pôvodný variant zmien a chyby predchádzajúcich riaditeľov. Organizačná štruktúra dopravy a nevyhovujúce členenie na dve firmy. Reštrukturalizácia železničných uzlov. Problém efektivity a efektívnosti všetkých činností. Nedostatok investičných prostriedkov. Problém dosiahnutia rovnováhy medzi príjmami a výdavkami ŽSR.