Proti riziku z nezaplatenia sa možno brániť bohatou škálou nástrojov - Valach, V.
Členenie rizík z hľadiska inkasa a návratnosti - riziká z nezaplatenia, menovo-kurzové riziká, geopolitické a iné riziká. Riziko z nezaplatenia je v SR vysoké. Meranie stupňa rizika z nezaplatenia. Prechodné zastavenie platieb. Nástroje proti riziku z nezaplatenia: platobné nástroje, inštrumenty zmenkového, záručného a záložného práva, poistenie, leasing a i. Finančné krytie rizika.