Dozor nad poisťovníctvom - Miklová, S.
Dozorné orgány vykonávajú svoje úlohy vo verejnom záujme. Slúžia na ochranu poistených pred poisťovateľom. Dva typy dozoru: materiálny a finančný. Postavenie dozorného orgánu na Slovensku. Dozor vykonáva Min. financií SR, jeho hlavné úlohy sú: udelenie povolenia pre poisťovne, priebežná kontrola.