K aktuálním otázkám mezinárodní mobility - Beneš, S.
Rast medzinárodnej mobility - dôležitá črta súčasných medzinárodných vzťahov. Organizácia zaoberajúca sa problematikou medzinárodnej mobility je Medzinárodná organizácia pre migráciu (International Organization for Migration - IOM). Rozhodujúcou činnosťou IOM je organizovaný transfer emigrantov a utečencov. Problém nelegálnej migrácie. Od r. 1995 je Česko riadnym členom IOM.