Peněžní ústavy za první republiky - Mervart, J.
Vývoj akciových bánk v českých krajinách v r. 1919-1936. Banky na Slovensku a Podkarpatskej Rusi. Ústavy ľudového peňažníctva - dopĺňali aktivity bankového sektora. Vznik zemských bánk - s cieľom zabezpečiť poskytovanie dlhodobých hypotekárnych úverov. Vznik Národní banky československé 1.4.1926.