Slovenské čierne zlato stratilo svoj pôvodný lesk a slávu - Luptáková, O.
Ťažba uhlia na Slovensku. Priemerná nominálna mesačná mzda v baníctve. Zamestnanosť. Tok finančných prostriedkov určených pre baníctvo. Privatizácia baníckych podnikov. Problém znečisťovania životného prostredia. Vplyv legislatívnej úpravy na zamestnanosť v baníctve. Príprava odborníkov. Význam licencií pre dovoz a vývoz uhlia.