Namiesto vysokorýchlostných tratí železnice uvažujú o vysokorýchlostných súpravách - Velecký, M.
V budúcnosti sa plánuje modernizácia železničných tratí a vozňov na Slovensku. Potreba zvýšenia cestovnej rýchlosti vlakov. Slovensko sa chce stať križovatkou medzinárodných železničných koridorov. Zľavy cestovného spôsobujú straty Železníc SR.