Člověk v systému jakosti Panelová diskuse na konferenci Jakost '96 Ostrava - Žaludová, A.
Úloha človeka v systéme akosti. Normy ISO 9000, koncepcia TQM a chápanie úlohy človeka v systéme akosti. Úloha vzdelávania a výcviku v systéme akosti, filozofia učiaceho sa podniku. Formy a význam motivácie k akosti. Zabezpečovanie a preverovanie spokojnosti zamestnancov. Rozvoj systému akosti podľa európskeho modelu TQM. Iniciácia a podpora zmien podnikovej kultúry. Komunikácia v systémoch akosti.