300 rokov emisného bankovníctva - Háčik, Vladimír
1694 vznik Bank of England, ktorá dostala monopol na emisiu bankoviek. Tlačené bankovky, neúčasť banky na špekuláciách s cennými papiermi. Spoľahlivosť banky hodnotená A. Smithom. Vývoj banky, jej úloha pri vzniku medzibankovej zúčtovne v r.1773 - Clearing House, čo znamenalo najväčší rozvoj bankovníctva v 18. storočí.