Rozpory mechanismu prosazení strategie trvale udržitelného vývoje - Zeman, J.
Ľudská spoločnosť - ohrozená nastupujúcou svetovou ekologickou katastrofou. Cesta k jej odvráteniu bola vytýčená pod názvom "stratégia trvale udržateľného rozvoja" (trvale udržateľný vývoj). Základné bariéry mechanizmu presadenia trvale udržateľného vývoja: rast výrobných síl, rast počtu obyvateľov, rast príjmovej diferenciácie, vojny, trhový mechanizmus, sociálne problémy, hodnotový systém euroamerickej civilizácie a degenerácia ľudského rodu.