Zahraničná politika Slovenskej republiky - Rozbora, D.
Smerovanie slovenskej zahraničnej politiky po 1.1.1993. Rozvoj vzťahov s Európskou úniou. Definovanie bezpečnostnej orientácie Slovenska. Úsilie o získanie členstva v NATO. Pripojenie Slovenska k programu Partnerstvo za mier. Slovensko a KBSE. Rozvíjanie ďalších multilaterálnych stykov v rámci OSN. Budovanie bilaterálnych vzťahov so susednými krajinami. Posilnenie transatlantického rozmeru zahraničnej politiky Slovenska. Vytvorenie fungujúcej zahraničnej služby.