Co je vlastně ESOMAR - Zahradníček, Stanislav
Medzinárodná organizácia ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research - Európska spoločnosť pre marketingový výskum a výskum verejnej mienky), založená r. 1948. Základný cieľ jej činnosti. Princípy výskumu: anonymita, dôveryhodnosť, právo odmietnuť, vyvarovanie sa škodlivých a nepriaznivých vplyvov, oddelenie výskumu od nevýskumných činností, transparentnosť, prísne požiadavky na zverejňovanie poznatkov. Harmonizácia demografických znakov, kontrola kvality práce pýtajúcich sa. Publikácie vydávané ESOMAR-om, prednášky, semináre.