Environmentálna bezpečnosť Slovenska - Tremboš, P.
Popri iných tradične chápaných formách bezpečnosti štátu, stále viac vystupuje do popredia environmentálna bezpečnosť. Zmeny v spoločnosti a dynamika environmentálnych problémov. Stav životného prostredia je jedným z najvýznamnejších limitujúcich faktorov ekonomického a sociálneho rozvoja územia. Transhraničné aspekty a z nich vyplývajúce strety záujmov na medzištátnej úrovni a potenciálne konflikty.