Pragmatický manažment predvýrobných etáp vyžaduje účasť štátu pri rozvoji školstva a vedy - Jemala, Ľubomír
Predvýrobné etapy - kľúčová súčasť produktívneho sektora na svete - a úloha VVZ a školstva v nich. Ťažiská regenerácie vedy na Slovensku. Ciele, priority a stratégie rozvoja vedy z hľadiska rozvoja ekonomiky v procese transformácie. Potreba štátneho orgánu pre vedu a vysoké školstvo. Interdisciplinárny prístup a inštitút koalície v manažmente predvýrobných etáp.