Evropské centrální banky modernizují metody peněžní emise - Vencovský, František
V popredných západoeurópskych krajinách sa podarilo zvládnuť proces inflácie a prejsť k stabilizácii menového vývoja. Možnosť prispôsobiť emisné postupy centrálnych bánk metódam, ktoré dostávajú trhový charakter. Dva rysy tohto trendu: 1. centrálne banky vstupujú na krátkodobý peňažný trh a podľa svojich monetárnych hľadísk zasahujú do peňažného obehu, 2. medzi centrálnymi bankami sa prehlbuje diferenciácia používaných metód podľa odlišností v menovej situácii ( napr. rozdiely v režimoch minimálnych povinných rezerv).