Rakúsko v Európskej únii zavŕšil sa dlhodobý proces politickej a hospodárskej integrácie - Kirchweger, C.
Dohodu o Európskom hospodárskom priestore (EHP), platnú od 1.1.1994, podpísalo aj Rakúsko. V referende 12.6.1994 bol presvedčivou väčšinou odhlasovaný vstup do Európske únie. Odhady rakúskeho Inštitútu pre hospodársky prieskum (Wifo): HDP, zadlženosť štátu, dynamika zamestnanosti. Zvýšenie lokálnej hodnoty. Zníženie colnej hladiny po zrušení colných formalít pri obchodovaní so štátmi EÚ. Negatívne dôsledky pre poľnohospodárov a potravinársky priemysel. Platobná povinnosť, štrukturálne opatrenia. Zásah do štátnych inštitučných štruktúr.