Některá hodnocení současně platné daňové soustavy České republiky z pohledu daňové teorie - Široký, Jan
Úloha daní v ekonomike. Niektoré kontroverzie v súčasnej právnej úprave daní ČR s dôrazom na daň z pridanej hodnoty. Definovanie dane v teórii. Konštrukcia dane z pridanej hodnoty (DPH). Výnosnosť dane z obratu (1977-1992). Analýza dane z pridanej hodnoty. Výnosnosť DPH ako percento daňových príjmov. DPH ako percento z hodnoty HDP. Porovnanie krajín Rakúsko, Belgicko, Dánsko, V. Británia, Česko. Príklady oslobodenia a nulovej sadzby DPH. Navrhnuté úpravy v daňovom systéme ČR.