Strojárstvo má predpoklady na rast exportnej schopnosti
Príčiny zvýšenej dynamiky dovozu a tvorby pasívnej obchodnej bilancie - cielený hospodársky rast SR. Strojárstvo sa výrazne podieľa na zahraničnoobchodnom deficite. Úloha na rok 1997 - zastaviť ďalší prepad obchodnej bilancie. Priorita zvýšenia dynamiky vývozu a zníženia dynamiky dovozu. Proexportné opatrenia. Využívanie Fondu na podporu zahraničného obchodu.