Koniec nezávislosti emisnej banky? 1 - Boroň, P.
Vývoj vzniku emisnej banky v Rakúsko-Uhorsku. Vývoj názorového prúdu na súvislosť vzťahov nezávislej centrálnej banky, stability meny a rozvoja ekonomiky. Príklad nezávislej centrálnej banky efektívne zabezpečujúcej stabilitu meny - Deutsche Bundesbank. Znaky vytvárajúce efektívnu nezávislosť emisnej banky: finančná, funkčná, inštitucionálna a personálna nezávislosť. Fungovanie systému nezávislosti v NBS. Návrh novely zákona o NBS, ktorá bude mať vplyv na zníženie nezávislosti Národnej banky Slovenska pri zabezpečovaní stability meny.