Alokatívna funkcia štátu - verejná mikroekonomika - Nemec, Juraj
Podmienky fungovania trhového mechanizmu. Fungovanie mechanizmov dopytu a ponuky. Princíp maximalizácie úžitku, zisku. Správanie spotrebiteľa. Existencia konkurenčného prostredia. Pojem kolektívne statky. Pojem verejné statky (public goods). Externality a špecifický okruh verejnej ekonómie. Funkcia štátu, keď nie sú splnené podmienky fungovania trhového mechanizmu. Možné formy štátnych zásahov v podmienkach existencie kolektívnych statkov a externalít.