Európska komisia: Iba Maďarsko a Poľsko sú blizko k splneniu oboch ekonomických kritérií, ktoré určil kodanský summit - Hajšel, Robert
Základné ekonomické kritéria kodanského summitu Európskej únie nespĺňa ani jedna z kandidátskych krajín. Podľa Európskej komisie fungujúce trhové ekonomiky sú : Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovinsko. Slovensku chýba transparentnosť. Vysoký obchodný deficit je v súčasnosti rozhodujúcim faktorom ekonomického rozvoja v SR. Bez skutočnej reštrukturalizácie sa aj najprísnejší manažment dostane do ťažkostí.