Finanční zprostředkování jako delegované monitorování: jednoduchý příklad - Diamond, Douglas W.
Úloha dlhu a diverzifikácie vo finančnom podnikaní - v bankovníctve. Vzťah dlhu a finančného sprostredkovania. Právo navrhnúť dlžníka na bankrot poskytuje externému veriteľovi kontrolu nad dlžníkom, dlžníka motivuje ku splácaniu dlhu. Banky monitorujú dlhové (úverové) kontrakty a vydávajú nemonitorované dlhové (vkladové) kontrakty. Diverzifikácia - finančná technológia - robí monitorovanie vkladov zbytočným, pretože sú monitorované úverové kontrakty. To umožňuje bankám monitorovanie delegovať.