Alternatívou monopolu centrálnej banky na emisiu bankoviek je slobodná produkcia peňazí - Suďa, Pavol
Názory predstaviteľov modernej ekonómie (Jiří Kinkor, A. von Hayek, Ludwig von Mises) na centrálne bankovníctvo, inštitúciu peňazí, stabilitu meny, inštitút monopolnej emisnej banky.