Pasívum obchodnej bilancie sa vyšplhalo už na 11 percent hrubého domáceho produktu - Švec, Peter
Výška schodku zahraničnoobchodnej bilancie Slovenska za prvý polrok 1998. Predstavuje približne 11 perc. HDP. Skoro rovnakú výšku pravdepodobne dosiahne aj deficit bežného účtu platobnej bilancie. Slovenský dovoz a vývoz za prvý polrok 1998. Vysoký obchodný schodok spôsobujú vysoké investície vládneho sektora.