Európskemu maloobchodu vládnu nadnárodné reťazce - Krásný, Tomáš
Expanzia obchodných reťazcov v posledných rokoch. Internacionalizácia maloobchodných reťazcov. Rozšírenie európskych obchodných reťazcov na americkom trhu a odpoveď USA v podobe kúpy nemeckých hypermarketov americkým reťazcom Wal-Mart. Silnejúca konkurencia príčinou zániku množstva malých a stredných obchodných firiem. Obrana proti zániku - spolupráca. Obchodné reťazce v strednej Európe.