Čakateľské krajiny sa nemajú ponáhľať klady a zápory členstva v európskom systéme výmenných kurzov
Nevýhody rýchleho prechodu členských krajín EÚ na euro. Systém výmenných kurzov ERM 2. Polemika okolo začlenenia čakateľských krajín do systému ERM 2. Najväčší problém čakateľských krajín - inflácia. Očakávané komplikácie pri prirýchlom naviazaní národných mien kandidátskych krajín na euro a pri okamžitom členstve v systéme ERM 2.