Baníctvo na Slovensku - Hirman, Karel
Z obsahu: Slovenský magnezit má napriek bremenám z minulosti perspektívu. Najväčším konkurentom je kvalitný a lacný magnezit z Číny. Štátna magnezitka bývala v ČSSR druhým najväčším exportérom. Bane sú v niektorých regiónoch jediným zamestnávateľom. Slovenská banská ťaží zlato na hranici rentability. Ťažba uhlia v Prievidzi v tomto roku mierne poklesne. Väčšina geologických spoločností na Slovensku je v útlme.