Impulz na zmenu vlastníckej štruktúry bytového fondu v SR priniesli transformačné zákony - Závodný, Ján
Údaje o stave bytového fondu v SR získané z posledného sčítania obyvateľstva, domov a bytov v r. 1991. Nájomné byty boli od r. 1991 prevedené bezodplatne do majetku obcí. Záujem obyvateľstva o prevod obecných a štátnych bytov do súkromného vlastníctva. Zákon NR SR č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov, pôsobí v súčasných podmienkach už nesystémovo a má nepriaznivé dôsledky.