Centrální banky: nezávislost, odpovědnost, kredibilita - Jonáš, Jiří
Otázky nezávislosti a zodpovednosti centrálnych bánk. V 90. rokoch došlo k zvýšeniu nezávislosti vo vyspelých, rozvojových i tranzitívnych ekonomikách. Nezávislosť centrálnych bánk je žiaduca. Väčšia miera nezávislosti by mala byť sprevádzaná zvýšenou zodpovednosťou voči demokraticky zvoleným zástupcom spoločnosti (v oblasti menovej politiky).