Co říká ekonomická teorie o nezávislosti centrální banky - Čihák, Martin
Súčasné smery teoretických diskusií o nezávislosti centrálnej banky. Odvodenie štandardného modelu časovej nekonzistencie menovej politiky, ilustrujúci nebezpečenstvo inflačnej výchylky. Vplyv reputácie. Delegovanie právomoci konzervatívnemu centrálnemu bankárovi. Optimálne kontrakty vlády s centrálnym bankárom. Vzťah inflačnej výchylky a volebných cyklov. Prístupy novej politickej ekonómie, ktoré modelujú nezávislosť centrálnej banky ako endogénnu premennú závislú na politických faktoroch.