Kategórie sprievodcov v cestovnom ruchu na Slovensku - Orieška, Ján
V praxi cestovného ruchu na Slovensku poskytujú služby viaceré kategórie sprievodcov: sprievodcovia cestovného ruchu, miestni (vlastivední) sprievodcovia, horskí vodcovia a sprievodcovia, sprievodcovia po kultúrnohistorických pamiatkach, sprievodcovia po sprístupnených jaskyniach.