Gemologie jako součást bankovního know-how - Košelja, Michal
Drahé kamene, ako špecifický druh tovaru, ktorý za určitých predpokladov môže plniť obdobnú funkciu ako zlato. Niektoré finančné inštitúcie ich majú zahrnuté vo svojich aktívach (tzv. investičné kamene). Vedný odbor gemológia.