Župný variant - II. alternatíva Kapitoly z dejín verejnej správy na Slovensku - Skyba, Radovan
Vláda SR a Národná rada SR v roku 1996 prijali zákon o územnom a správnom členení, na základe ktorého vzniklo sedemdesiatdeväť okresov a osem krajov. Zákon sa týkal výlučne organizácie štátnej správy. Zákon o vyšších územných celkoch mal byť prijatý po dohode so samosprávou. Tvorcovia župného návrhu ako reakciu na to vypracovali už v marci tzv. II. alternatívu, ktorá vychádzala z rokovania ministrov vlády SR a z prijatého nového zákona.