Privatizácia telekomunikácií v stredoeurópskych krajinách iba v Maďarsku je proces odštátnenia ukončený, štát vlastní v Matáve len zlatú akciu - Kostík, Boris
Hlavné dôvody atraktívnosti stredoeurópskych telekomunikačných podnikov pre zahraničných investorov. Časový harmonogram privatizácie telekomunikačných monopolov v strednej Európe. Proces privatizácie a súčasná situácia v Českom Telecome, maďarskom Matáve a v Telekomunikacja Polska S.A.