Voľba kurzového režimu je dôležitou ekonomickou veličinou - Steigauf, Slavomír
Chronológia upúštania Česka, Slovenska a Poľska od fixného výmenného kurzu. Prechod od fixného k plávajúcemu výmennému kurzu v historických súvislostiach. Dôvody mnohých ekonomík na opustenie fixného režimu. Faktory ovplyvňujúce voľbu režimu výmenného kurzu. Menová rada (currency board) - osobitná forma fixného kurzového režimu. Pevný a pohyblivý režim z pohľadu makroekonómie.