Zdá sa, že ekonomický vývoj sveta závisí od fungovania ekonomiky USA - Haluška, Ján
Globálny výhľad svetovej ekonomiky podľa expertov Projektu LINK (medzinárodný výskumný projekt podporovaný OSN). Súvislosti vyššieho tempa ekonomického vývoja vo veľkej časti sveta v roku 2000. Motorom globálneho rastu je najmä hospodárstvo USA. Transformujúce krajiny tiež zaznamenali vzostup.