Vzdelanie - základná podmienka rozvoja ekonomiky Slovenskej republiky - Klas, Antonín
Potreba SR zabezpečiť primeraný rozvoj vzdelanosti a tvorivého potenciálu obyvateľstva reprezentovaného vedeckovýskumnou základňou. Výdavky na vzdelanie v SR z hľadiska ich podielu na HDP a z hľadiska ich absolútnej výšky na obyvateľa. Vývoj výdavkov vysokých škôl. Trend zvyšovania podielu obyvateľstva s vyšším stupňom vzdelania vo všetkých hospodársky vyspelých krajinách.