Na cestě k evropské unii - Ort, Alexandr
Historický pohľad na európsku integráciu. Vytvorenie Rady Európy. Deklarácia francúzskej vlády z 9. mája 1950. Európske spoločenstvo uhlia a ocele. Európske obranné spoločenstvo. Cesta k spoločnému trhu. Európske hospodárske spoločenstvo a Euroatóm. EHS, de Gaulle a Veľká Británia. Ťažkosti politickej integrácie. EHS a nemecká otázka. Aktívna úloha Československa pri hľadaní ciest k politickej spolupráce. Integrácia a helsinský mierový proces. Vytváranie inštitúcií Európskeho spoločenstva. Európske spoločenstvo a Rada vzájomnej hospodárskej pomoci. Parížská charta.